Как да запазите красивата си усмивка, докато носите брекети?

Ортодонтското лечение е важна инвестиция във вашето бъдеще. Докато носите брекетите е важно да се грижите за вашите зъби и венци. Погледнете в огледалото и разгледайте добре вашите брекети. Забелязвате ли колко много отвори и канчета имат те, в които може да се задържа храна и плака? Това означава, че рискът от проблеми със зъбите и венците е по-голям. Ето защо трябва да обръщате специално внимание на почистването им, както и на това, с което се храните.

Ортодонт София

Ако брекетите не се поддържат чисти може да нанесете непоправими щети на зъбния си емайл. Може да имате проблеми с венцитe, като например гигивит. Всички тези неприятности могат да бъдат избегнати с полагането на допълнителни грижи и специална диета.

Какво да ядем, докато носим брекети? Специалистите съветват да се избягват прекалено кисели храни и напитки. Яжте плодове – ябълки, череши, круши, сливи, ананас, малини, банани, манго, дини. Пийте натурални плодови сокове, мляко и минерална вода. Избягвайте голямото количество сладки храни и напитки, също така чипс, които са много вредни за зъбите. Газираните безалкохолни също не са препоръчителни, защото съдържат киселинни съставки, както и много захар. Същото се отнася и за диетичните газирани напитки. Избягвате също твърди храни като орехи и твърди бисквити. Ябълките и морковите яжте настъргани. Също така никакви дъвки, дъвчащи бонбони, близалки и други подобни! Изброените храни не са особено полезни не само за зъбите ви, но и за целия ви организъм.

Откажете се веднъж завинаги от някои лоши навици, като гризане на нокти и моливи. Тези вредни привички биха могли да увредят и най-здравите зъби, венци, а в някои случаи и нокти. Запомнете също, че ако повредите вече поставените брекети, лечението ще се удължи, а с него и разходите, а това е доста неприятно. Не рискувайте, като продължавате с вредните навици.

Използвайте продукти, които съдържат флуорид. Пастата за заби с флуорид трябва да се употребява след всяко хранене, или при невъзможност това да се случи, не по-малко от два пъти дневно. Флуоридът е вещество, което прави зъбите по-устойчиви на киселини в храната.

Вашият ортодонт може да ви посъветва какви допълнителни специални почистващи продукти са най-добри. Той може също така да ви предложи да използвате антисептичен препарат за почистване на устата, или прилагане на перорален такъв за облекчаване на болката и успокояване при лечение на порязвания и ожулвания, причинени от брекетите. Послушайте съветите му, за да предпазите зъбите и венците си по време на носенето на ортодонтския апарат.