10 погрешни схващания за брекетите

Това чудо на съвременната дентална медицина някак незаслужено страда от излишна предубеденост. Но дали повечето популярни схващания отговарят на реалната истина?

погрешни схващания за брекетите

1. Брекетите повреждат зъбите.

По абсолютно никакъв начин това не е нито факт, нито реалност! Зъбите се повреждат единствено от лошата устна хигиена, която е важно да бъде изключително стриктна по време, а и не само, на цялото лечение.

2. Брекетите са подходящи единствено за малчугани и подрастващи.

Няма абсолютно никакво ограничение във възрастта за лечението с брекети.

3. Няма да мога да се целувам добре, ако съм с брекети.

Това изцяло противоречи на истината – има ли обич и желание, нищо не е в състояние да ви попречи, нито пък ще бъдете по-малко привлекателни за онзи, който държи на вас.

4. С брекетите ще говоря смешно.

Нормалният говор в никакъв случай не е затруднен, тъй като брекетите се фиксират само от външната част на зъбите и по този начин артикулацията и дикцията не са засегнати.

5. С брекетите ще приличам на известната грозна Бети.

Популярната актриса Америка Ферера, създала този образ, е всъщност доста красива и притежава ослепителна усмивка! Образът е търсено преувеличен и едно е сигурно – ако нейната героиня беше с жълти, криви, зъби, щеше да е още по-неприятна!

6. Все едно – всички брекети са едни и същи.

Съществуват разнообразни видове брекети, различаващи се по размер, форма, материал, цвят и най-важното – по крайния резултат, който се постига. Има и прозрачни такива.

7. Зъбите са ми много криви, значи ще се наложи извадя здрави.

В значителна част от случаите, за да се наредят в правилна редица зъбите, съвсем не трябва да се изваждат някои от тях. Тази крайна мярка е употребявана при възрастни – когато задачата е чрез преместване на зъби да се поправи несъответствие в челюстта и да се подобри външния естетически вид на лицето.

8. С брекетите няма да се храня както преди.

Това никак не е вярно – да сте срещали някъде специални ресторанти, които предлагат кулинарни шедьоври за хора с брекети? Бихте могли да хапвате спокойно всичко – освен изключително твърди или лепкави продукти (като дъвка например, която можете спокойно да замените с друг освежител за уста).

9. Зъбите се връщат отново в първоначалната си позиция след отстраняването на брекетите.

Резултатът от лечението трае цял живот, ако се следват правилата за хигиена и употреба, предписани от вашия стоматолог.

10. Няма да е красиво да се смея, докато съм с брекети.

Дали ще се смеете и усмихвате, зависи изцяло от вас самите, а не от брекетите. И с тях ще сте все така симпатични, стига да го поискате! Заемането на правилните места на всички ваши зъби води до много по-красива усмивка и истински хармонично лице.

От друга страна правилно наредените зъби улесняват хигиената на устната кухина, а така значително се потискат пародонталните проблеми, както и развитието на неприятни кариеси. Ненужно е да казваме, че всичко това ще повлияе положително на цялостното ви здраве, самоувереност и харизма.