Хранене и хигиена при лечение с Брекети?

Пътят към вашата по-красива и здрава нова усмивка минава през взаимните усилия както на добрия ортодонт, така и от ваша страна. За да бъде тя действително за цял живот, трябва да участвате активно в този процес.

Какво е наложително да се спазва при храненето с брекети?

Ортодонт София

Брекетите са изключително прецизни апарати, но много лесно биха могли да бъдат повредени и дори отлепени от прекалено твърди храни. Меките и лепкави продукти пък възпрепятстват добрата устна хигиена, а това може да увреди трайно зъбите. Затова целите зеленчуци и плодове трябва да бъдат обработени (бланширани, задушени, пасирани) или нарязани на ситни парчета.

Особено вредни са ледът и лимонът. Задължително трябва да избягвате следните твърди храни: бонбони, чипс, ядки, пуканки, мамули варена царевица, сухари, бяла халва, всички подобни. Належащо е също да се избягват следните лепкави храни: дъвки, бонбони за дъвчене, снакс, локум, всички подобни.

Как да полагаме грижи за зъбите и брекетите си?

Задължително бъдете още по-стриктни в измиването и почистването на зъбите си след всяко приемане на храна и употребявайте дентален конец поне еднократно на ден. Винаги ползвайте при своя тоалет и вода за уста, така ще отстраните и пропуснатите микроби от устната кухина. Когато са поставени брекети, спазването на старателна хигиена с четка и конец може да е трудно, но е от изключителна важност това да се извършва регулярно.

[note color=”ffffff”]1) Хигиена с конец


Конецът трябва да минава между брекетите и дъгата. При труднодостъпните места водачът за конец ще бъде особено полезен. Запомнете – конецът трябва да се движи старателно около линията на венеца и брекетите. Нужно е той да прониква старателно между всеки зъб.[/note] [note color=”ffffff”]2) Миене на зъбите с четка


Четката трябва се движи между границата венец-зъб. Това става най-добре и без да уврежда венеца с кръгови движения около венечната линия по пет секунди на всеки зъб. Изчетква се бавно всеки един и всяка дъга. За труднодостъпните места е добро решение да се употребяват интердентални четки, душове за уста и пр. Използването на електрически четки за зъби е също много полезно решение.[/note] [note color=”ffffff”]А след лечението при ортодонт?


Трайното създаване на истински здрава и красива усмивка е огромно постижение. Следващата ваша цел трябва да бъде нейното поддържане за цял живот. Ежедневната и прецизна грижа, както и регулярните прегледи при стоматолога са задължителни, за да се избегнат зъбни и пародонтални проблеми, които могат много лесно да заличат абсолютно всички усилия, вложени в името на вашата нова и ослепителна усмивка. Е какво пък, ако спазите всичко това, можете да се усмихвате повече и където поискате, вече без никакви комплекси и ниско самочувствие![/note]