Холивудската усмивка – възможна и в България :)

Винаги, когато се усмихваме, излагаме на показ своите красиви или недотам зъби, които са считани често за изключително верен показател за доброто ни здраве и културата на всеки един от нас.

Погрешно е схващането, че ако вашата усмивка е вашето слабо място, можете да я коригирате чрез иновациите на съвременната дентална медицина само и единствено в детството. Не съжалявайте, че тогава сте се отказали от това да носите като ученик или ученичка онези ужасни “шини”, с които щяхте да сте особен обект на одумки и подигравки още тогава… В нашия модерен век на иновативни технологии изумителната “холивудска усмивка” е възможна за всеки, независимо на колко години е.

[note color=”ededed”]Как да се диагностицира проблемът възможно най-рано?


От изключителна важност е този процес да започне още щом на детето му поникнат млечните зъби. Развитието на денталната красота е индивидуален процес при всеки малчуган, но е от голямо значение възможните дефекти да се установят в колкото се може най-ранен период. За съжаление днес е налице тенденция за повишаване честотата на тези деформации при най-малките.[/note] [note color=”fff”]Ще се коригират ли видимите още на осемгодишна възраст нарушения в растежа на зъбите с времето, т.е. някак от само себе си?


Необходимо е да знаем, че пространството, отделено в устната кухина за разполагането на нашите предни зъби не се увеличава на около шестгодишна възраст след естественото падане на млечните кътници.[/note] [note color=”ededed”]На какво се дължи неправилното развитие на зъбите?


Много от особеностите по отношение развитието на нашата усмивка са обусловени генетично, точно така, както наследяваме цвета на очите от своите родители. Изкривяването става и още от най-ранна възраст, ако има “смучене на палеца”, заболявания на венците, различни преживени травми, както и раждане, което е преждевременно.[/note] [note color=”fff”]Необходима и належаща ли е наистина корекцията на зъбите?


Много по-голяма е вероятността да се развалят точно изкривените зъби, тъй като попадналите в тях частици храна причиняват заболявания на венците и зъбите. Неправилната захапка води до некачественото сдъвкване на храната, предизвикващо нарушаване на функцията на храносмилателна система и оттам – цялостно влошено здравословно състояние. Освен това кривите зъби загрозяват вашата усмивка, а тя, както знаем, е от съществено значение при общуването.[/note] [note color=”ededed”]Защо брекетите могат да коригират надеждно това?


Брекетите са малки и достатъчно дискретни керамични или метални пластинки, закрепващи се на зъбите в определена последователност и сила на затягане, определена от лекаря, и са свързани посредством метална дъга, която се поставя на първите кътници.

Брекетите всъщност са много сложно и прецизно устройство с изящна изработка. Абсолютно всеки брекет има собствен канал, чийто наклон в зависимост от вертикалната или хоризонталната ос определя индивидуалната задача на всеки зъб накъде, колко и как да се коригира. Вече има толкова голямо разнообразие от с най-различна геометрия на каналите, че за всеки индивидуален случай на практика съществува най-подходящите брекети.[/note]