Орална хигиена при лечение с брекети

Ортодонтското лечение с брекети, поставя пред пациента редица предизвикателства. Наред със затрудненото хранене, говор и себевъзприемане, още след първото хранене се появява и следващата трудност-почистване на хранителните остатъци по зъбите и брекетите.

Колкото и хигиенични и гладки да са брекетите,почистването е винаги по-трудно ,отколкото ако те не бяха в устата. Ето някои насоки ,които биха били полезни за всички които са горди собственици,макар и временно на комплект брекети.

Честота на миене на зъбите.-мийте зъбите си толкова често, колкото искате, но минимум три пъти на ден. Хубаво е да го правите след всяко основно хранене. Не е необходима специална четка, въпреки че на пазара има голямо разнообразие от четки специално произведени за почистване на зъби с брекети.

Ето примерна снимка на такава четка:

За съжаление ползването на конец за зъби със залепени в устата брекети е доста усложнено. Успешно конецът може да бъде заменен с едно, според нас задължително приспособление за всички носещи брекети-интерденталната четка с малък диаметър на ствола около 0.4мм до 0,6мм. С нея се почиства зъбната повърхност около самия брекет и междузъбното пространство.

Почистването между зъбите в началото, преди тяхното раздвижване може да не е възможно, но след като брекетите и свързващата ги дъга са престояли в устата поне една седмица, минаването на интерденталната четка между зъбите трябва да е възможно.

[note color=”10c0ae”]Интерденталната четка не е заместител на обикновената, а е допълнение към нея![/note]

ВОДА ЗА УСТА

Тя е едно добро допълнение към арсенала на пациента с брекети. Водите за уста са в голямо разнообразие на пазара. С техните анти-бактериални свойства, те поддържат сравнително ниско микробно число в устната кухина и подпомагат затрудненото от брекетите почистване.

При пацииенти с брекети, които се завързват с ластици към дъгата, е възможно да се получи жълто-зелено оцветяване на ластиците, при ползването на вода за уста съдържаща хлорхексидин. Това обикновено е отбелязано върху етикета на флакона на съответната вода.

Обикновено е достатъчно да се плакне веднъж на ден, най-добре вечер. Трябва да се знае, че ползването на вода за уста прекалено често за дълъг период от време не е препоръчително. Хубаво е след месец ползване да се направи почивка от около 2 седмици и след това да се продължи с друга вода за уста.

[note color=”10c0ae”]Успех на всички , които се лекуват с брекети и не забравяйте , че почистването на зъбите и брекетите е само ваше задължение.[/note]