Най-често задаваните въпроси за устната хигиена при лечение с брекети

устната хигиена при лечение с брекети

Каква четка за зъби да избера?

Когато носите брекети, е много важно зъбите да се мият след всяко хранене или поне два пъти дневно в продължение на минимум две минути. Обикновените четки за зъби не отстраняват добре плаката, затова ако коригирате усмивката си, е препоръчително, дори задължително, да използвате електрическа.

Как правилно да мия зъбите си?

Дръжте четката успоредно на зъбите, като нежно и последователно търкате всеки зъб, спазвайки естествената извивка на венците. Задръжте я поне няколко секунди на зъба, преди да минете към следващия. Когато използвате електрическа четка, не е необходимо да натискате и да търкате. Не забравяйте да почистите зъбите си от вътрешната страна. Накрая минете с четката самите брекети, като се уверите, че сте направили това навсякъде. Не забравяте, че трябва да сменяте четката си за зъби на всеки три месеца, за да се предпазите от инфекции и да получавате добри резултати при миенето.

Каква паста за зъби да използвам?

При наличие на брекети в устата не се нуждаете от някаква специална паста за зъби. По-важно е колко често и колко добре поддържате хигиената си. Все пак е добре да подберете такава с комбинирано действие за по-добри резултати.

Трябва ли да употребявам конци за зъби?

Когато носите брекети е важно да почиствате зъбите си с конци всяка вечер, независимо че сте ги измили старателно. Това е необходимо, защото металните пластинки имат много отвори и неравности, където се задържа храна. Поради това, че почистването с конец между теловете е трудно, обикновените конци не вършат работа при брекетите. Трябва да ползвате специални такива, които са по-дебели.

Как да почистя брекетите с конци?

Вкарайте конеца под телчето, в пространството между двата зъба. Хванете го от двата края и почистете. Направете това с всички зъби. Когато стигате до венеца, бъдете по-внимателни, за да не го раздразните. Първата седмица има вероятност венците ви да прокървят, но това е нормално и не трябва да ви притеснява. Редовното почистване с конци ще ги стегне. Целият процес обикновено отнема около 15-20 минути. Може да го правите, докато гледате телевизия или слушате музика. С течение на времето ще се научите да правите това по-бързо.

Какви рискове крие лошата устна хигиена по време на лечението с брекети?

Докато ядете, частици от храната попадат в междузъбното пространство, както и между зъбите и брекетите. Ако те не бъдат почистени, започват процеси на гниене и размножаване на бактерии. Те могат да доведат до сериозни заболявания на венците и на зъбите. Освен това може да се наложи брекетите да бъдат свалени, за да се лекува проблема, което води до забавяне на лечението и допълнителни разходи.