Лечението при добрия ортодонт – здравословна инвестиция

Лечението при добрия ортодонт – нужна и трайна не само естетическа, но и здравословна инвестиция

Обикновено втората фаза на ортодонтското лечение стартира на десет-дванадесет години за момичетата и на дванадесет-четиринадесет години за момчетата. Този необходим етап цели надеждната, нужна и здравословна корекция в есететическото пренареждане на усмивката: така едновременно се направлява правилния растеж и се отстраняват неприятните и неестетични челюстни несъответствия. Лечението при значителна част от малките пациенти трае между двадесет и двадесет и четири месеца.

Добър ортодонт в София

Какво включва лечението в една фаза:

  • слагането на брекети и, ако е необходимо, екстраорални апарати;
  • цели се да се подредят зъбите и да се коригират несъответствията на челюстите.

Така се пропуска ефикасно и контролирано от специалист ранното лечение. Кое налага това? Две са основните причини:

1) Не е нужно да се подлага детето на него, тъй като за щастие липсват скелетни проблеми на деформация в ранна детска възраст (от седем до девет години).

2) Имало е нужда от навременна корекция, но тя не е била направена. В този случай са налице следните минуси на лечението:

  • Пропуснат е първият, начален, период на активен растеж в ранната детска възраст, когато подреждането на зъбите става най-лесно.
  • Ако тогава е съществувал скелетен проблем с двете челюсти, той със сигурност вече се е усложнил допълнително.
  • Предвид всичко това, може вече да е наложително да се прибегне до изваждане на зъби. Това усложнява лечението и го удължава във времето.

Ако е пропуснато ранното, извършвано още след поникването на постоянните зъби, лечение, се прилага пълно ортодонтско лечение (една фаза). То има чувствителен и траен ефект върху правилното пренареждане на зъбите, така се коригират растежът и несъответствията на челюстите, постига се желаната красива и здрава усмивка за цял живот. Лечението трае от 24 до 30 месеца.

От какво зависи продължителността на лечението?

  • На първо място, от сериозността на проблема;
  • На второ, от годините на пациента. Колкото по-късно приложите лечението, толкова по-бавно ще се постигне исканият ефект;
  • Много е важна дисциплината на пациента – стриктното спазване на посещенията при ортодонта по график и системно, както и поддържането на перфектна устна хигиена;
  • Успехът на лечението е невъзможен без пълното съдействие от страна на пациента. Не случайно казваме, че при този вид лечение, той и ортодонтът са всъщност равноправни партньори и без тяхното наистина отговорно сътрудничество, успешният и траен краен резултат би бил абсолютно невъзможен. Така че не са отказвайте от възможността детето ви да има красива усмивка, усилията със сигурност ще бъдат възнаградени.