Как да изберем ортодонт за детето си?

Преди всичко не чакайте докато „прецените“, че детето ви е още малко за поставяне на брекети, за да започнете търсенето на ортодонт. Препоръчително е преди навършването на 7-годишна възраст детето да бъде прегледано от ортодонт, който да прецени дали зъбите му растат правилно.

От друга страна поставянето на брекети означава гласуване на доверие на даден ортодонт в продължение на няколко години, затова е добре да подберете добър специалист. От това зависи до голяма степен резултата от лечението.

Започнете търсенето като попитате вашия семеен зъболекар, а също и приятели и близки, които да ви препоръчат някого. Съберете няколко мнения, след което си запишете час.

Какво трябва задължително да попитате потенциалния ортодонт, на който ще поверите детето си:


– Как най-общо вижда нещата?
– Кога е най-подходящата възраст, на която детето може да започне лечение с брекети?
– Какво точно трябва да се направи?
– Какви са вариантите на лечение?
– Какво ще са евентуалните последици, ако не се направи това лечение сега?
– Колко често ще трябва да посещавате ортодонта?
– Колко ще продължи целия процес?
– Какво трябва да правите вкъщи?
– Какво е работното време на ортодонта? Това е важно да се знае, защото много от ортодонтите имам определени часове за прием на пациенти, което може да се окаже проблем както за родителите, които трябва да излизат от работа, така и за детето, защото ще се налага да отсъства от училище.
– Попитайте ортодонта от колко време практикува професията си.
– Не пропускайте да попитате за цената, за да не останете неприятно изненадани накрая.
– Попитайте също как се формира стойността на лечението и дали сумата, която ви е казана е цялата, т.е. включва всичко от началото до края на лечението. Можете да сравните цените при няколко ортодонта.
– Поинтересувайте се ще има ли някакви допълнителни плащания по време на лечението извън обявената цена.
– Не забравяте да попитате как ще се поддържа постигнатият ефект след махане на брекетите и каква гаранция дава ортодонтът, че зъбите няма да се върнат в предишната позиция.

Всичко това ще ви е от голяма полза, защото по този начин най-точно ще определите какво ортодонтско лечение да предприемете за вашето дете. А то е изключително важно и в никакъв случай не бива да бъде отлагано дори и с месец. Благодарение на съвременната ортодонтия вашето дете може да има перфектна усмивка за цял живот, не забравяйте това и още днес се свържете със специалист.